Savjeti | Dijabetes

Dijabetes

Diabetes mellitus, grčko-latinski naziv za šećernu bolest, označava skupinu metaboličkih poremećaja čija je osnovna karakteristika hiperglikemija odnosno povećana razina glukoze/šećera u krvi. Poremećen metabolizam glukoze nastaje uslijed manjkavog djelovanja inzulina, a ono je posljedica ili poremećaja u izlučivanju inzulina, ili poremećaja njegovog djelovanja, ili kombinacije navedenog. Izrazito važan korak u borbi protiv šećerne bolesti jest prevencija;
populaciju je potrebno educirati o principima bolesti, mogućnostima liječenja i sprečavanja komplikacija, o krucijalnoj funkciji pravilne prehrane i redovite tjelovježbe te o velikoj važnosti ranog prepoznavanja simptoma bolesti.Ukoliko pacijent reagira na vrijeme te se dovoljno rano započne s provođenjem higijensko-dijetetskih smjernica i terapijskog plana, šećerna bolest može biti vrlo dobro kontrolirana, a pojava komplikacija odgođena, pa čak i zaustavljena.
Najčešći simptomi šećerne bolesti su:
  • Učestalo mokrenje
  • Zamagljen vid
  • Stalna žeđ
  • Utrnulost u rukama i nogama
  • Intenzivna glad
  • Česte infekcije
  • Ekstremni umor
  • Razdražljivost
  • Sporo ozdravljenje posjekotina i modrica
Da bi se postavila dijagnoza šećerne bolesti, potrebno je sagledati nekoliko kriterija od kojih su od najveće važnosti procenat glikoziliranog hemoglobina (HbA1c) te vrijednost glukoze natašte i 2 sata nakon konzumacije glukoze:
Što znači imati dijabetes?
Ako vam nedostaje inzulina ili inzulin ne može funkcionirati ispravno, glukoza ne može biti pohranjena i ostati će u krvi. Razina glukoze u krvi tada će postati povišena. Abnormalno visoke razine glukoze koje se ne liječe, mogu na kraju uzrokovati oštećenja očiju, srca, živaca i bubrega.
Što se događa kada imate dijabetes?
Većina hrane koju jedete se pretvara u glukozu ili šećer, koju tijelo koristiti za energiju. Gušterača proizvodi inzulin kako bi glukoza mogla ući u stanice tijela. Glukoza je potrebna za stvaranje energije. S dijabetesom, tijelo ili ne proizvodi dovoljno inzulina ili stanice ne mogu koristiti inzulin na pravi način. To uzrokuje da se glukoza nakupi u krvi i bude nedostupna tijelu za energiju.
Koje su različite vrste dijabetesa?
Postoji nekoliko tipova dijabetesa. Najčešći su tip 1 i tip 2. Kod tipa 1, gušterača proizvodi malo ili nimalo inzulina. Tip 1 se može pojaviti u bilo kojoj dobi, ali se obično pojavi kod djece i mlađih odraslih.

Kod dijabetesa tipa 2, gušterača djelomično proizvodi inzulin ili ga uopće ne proizvodi. Znači da gušterača izlučuje inzulin, ali u manjim količinama nego što je potrebno ili inzulin ne funkcionira pravilno. Neke osobe s dijabetesom tipa 2 trebaju inzulin za regulaciju glukoze u krvi, dok drugi reagiraju dobro na promjenu prehrane, ili kombinaciju prehrane, vježbanja i oralnih lijekova. Tip 2 se može pojaviti u bilo kojoj dobi, ali najčešće se pojavljuje nakon 40-te godine.

Paradigm REAL-Time 722

Sistem ujedinjuje sljedeće tehnološke komponente:senzor za mjerenje glukoze,
MiniLink™REAL Time odašiljač, "pametnu" iznulinsku pumpu
i mjerač glukoze

ANKETA
VIDEO