Savjeti | Oštećenja uzrokovana dijabetesom

Oštećenja uzrokovana dijabetesom

Poremećaj cirkulacije i provodljivosti osjeta
Dijabetes je, odmah nakon traume, drugi najčešći razlog amputacije ekstremiteta!Zbog dugotrajno povišenog nivoa glukoze u krvi, dolazi do oštećenja i suženja krvnih žila koje vitalne organe opskrbljuju hranom i kisikom. Zbog toga se ubrzava proces "starenja organizma" - ateroskleroze. Suženje krvnih žila nogu izazvat će grčeve i bolove pri hodanju. Zbog slabljenja osjeta i smanjene cirkulacije u nogama, bolesnici se tuže na hladnoću stopala, trnce i bolove.

Ne obraćaju li dovoljno pažnje higijeni stopala ili pak noge, zbog osjećaja hladnoće, izlažu povišenoj temperaturi, može doći do razvoja ozljeda ili opekotina koje teško cijele. Ako se pravodobno takva mala rana ne liječi ili se ne shvati ozbiljno, može doći do duboke, teške infekcije, a zbog loše opskrbe tkiva hranom i kisikom i do odumiranja tkiva - gangrene. Tada je jedini mogući način liječenja amputacija (odstranjenje odumrlog dijela tijela). Naime, ako se odumrli dio ne odstrani, može ugroziti život oboljelog.

Kako spriječiti?
Uz obavezno pridržavanje općih pravila za ostvarenje dobre regulacije dijabetesa, potrebni su redovni ljekarski pregledi cirkulacije i provodljivosti živčanih podražaja.

 

Oštećenje oka
Dijabetes je najčešći uzrok sljepoće!
Oštećenja malih krvnih žila zbog povišene razine glukoze u krvi, smanjuju opskrbu mrežnice (dijela oka na kojemu se stvara slika) kisikom i hranjivim tvarima. U početnoj fazi, takvo ostećenje ne izaziva slabljenje vida i oboljeli to ne zamječuje. Ako proces napreduje, stijenke krvne žile slabe, postaju neelastične i pucaju. Krvarenje koje dovodi do promjena na dijelu oka gdje nastaje slika (žuta pjega) znatno će bolesniku ugroziti vid i upozoriti ga na nastalo oštećenje. Tada je promjena na mrežnici toliko uznapredovala da se može zaustaviti samo kirurškim putem, fotokoagulacijom laserom. Na žalost, kad dođe do slabljenja vida zbog krvarenja i ako je to krvarenje učestalo, proces je teško zaustaviti i može završiti sljepoćom.

Kako spriječiti?
Uz pridržavanje općih pravila za ostvarenje dobre regulacije dijabetesa, potrebni su redoviti okulistički pregledi uz proširenje zjenice. Okulistički pregled preporuča se:

  • oboljelima s tipom 2 dijabetesa odmah po otkrivanju bolesti, te dalje jednom godisnje, ovisno o nalazu
  • oboljelima s tiporn 1 dijabetesa, pregled je potrebno obaviti pet godina nakon otkrivanja bolesti te dalje redovito, prema nalazu, bar jednom godišnje.

 

Oštećenja bubrega
Dugotrajno povišena razina glukoze u krvi uzrokuje promjene u strukturi krvne žile i u bubrezima. Male krvne žile bubrega služe za pročišćavanje krvi od štetnih tvari, a prilikom njihova oštećenja dolazi do većeg gubitka bjelančevina iz organizma, zadržavanja štetnih tvari, porasta krvnog tlaka i poremećaja masnoća u krvi. Učestale infekcije mokraćnih puteva (koje se javljaju uz lošu regulaciju dijabetesa) mogu također doprinijeti oštećenju bubrežne funkcije.
S gubitkom veće količine bjelančevina mokraćom javljaju se otekline oko očiju i zglobova, a štetne tvari koje se zadržavaju u krvi polako vode u "trovanje" organizma vlastitim otpadnim tvarima. Početno oštećenje bolesnik ne primjećuje, ali, ako se takvo stanje nastavi, kroz 10-15 godina nastupa potpuno zatajenje bubrežne funkcije. Kad se to dogodi, bubrežnu je funkciju potrebno nadomjestiti aparatima. Čišćenje krvi od štetnih tvari obavlja aparat za hemodijalizu, a oboljeli svaki drugi dan moraju doći u medicinsku ustanovu u kojoj se takav postupak provodi. Postupak traje 4 sata.

Kako spriječiti?
Uz pridržavanje općih pravila za ostvarenje dobre regulacije dijabetesa, potrebni su redoviti pregledi bubrežne funkcije, s ciljem procjene mikroalbuminurije. Preporuča se preglede obaviti dva puta godišnje.


A1CNow+

Bayer predstavlja inovativnu tehnologiju koja omogućava pacijentima jednostavniju i lakšu metodu kontrole dijabetesa

ANKETA
VIDEO