Savjeti | Samokontrola

Samokontrola

Zašto je potrebno provoditi samokontrolu?
Da bismo znali je li liječenje koje provodimo uspješno, potrebno je pratiti vrijednosti glukoze u krvi - provoditi samokontrolu. Zamislite sljedeće: vozite automobil zavojitom cestom i da biste sigurno stigli na odredište potrebno je stalno pratiti promet i brzinu pnlagođavati uvjetima na cesti. Ne možete voziti zavezanih očiju jer Vam je vid potreban za odluku o daljnjim akcijama. U dijabetesu samokontrolom dobijate uvid u vrijednosti glukoze, odnosno regulaciju dijabetesa, što Vam omogućuje da se još aktivnije prilagodite uvjetima liječenja. Cilj samokontrole je usklađivanje terapije - doze i vrste inzulina s planiranim tjelesnim aktivnostima i obrocima. Konačni cilj je održati razinu glukoze unutar ciljnog intervala, ostati "na cesti" i time sebi osigurati dug i kvalitetan život.

Kako provoditi samokontrolu?
Postoje dvije osnovne vrste kontrole glukoze koje možete provoditi sami.

  1. Mjerenje glukoze u kapilarnoj krvi. Postoji cijeli niz glukometara za određivanje koncentracije glukoze u kapilarnoj krvi. Pomoću njih dobivate uvid u trenutačno stanje razine glukoze u krvi. Prilikom odabira glukometra savjetujte se s Vašim liječnikom ili ljekarnikom. Oni ce Vam pomoći odabrati glukometar koji Vam najbolje odgovara, imajući u vidu Vašu terapiju, specifičnosti Vašeg načina života i eventualne prateće bolesti. Pravilnim odabirom, možete biti sigurni da ćete uvijek dobivati tačne i pouzdane rezultate. Firma BAYER proizvodi Contour TS glukometar. Njihova tehnologija osigurava da se uz korištenje raznih lijekova, te uz Vaše specifično stanje, bolesti i način života, uvijek dobiju tačni i pouzdani rezultati. Vrijednosti glukoze u krvi izvrsna su smjernica Vama i Vašem ljekaru (dijabetologu) za bolju prilagodbu terapije, pa je njihova tačnost neophodna.
  2. Određivanje glukoze i ketona u mokraći. U mokraći normalno nema glukoze, no ako je u krvi ima previše (iznad 10 mmol/L, glukoza će se preliti u mokraću. Takav rezultat predstavlja odraz kretanja glukoze u razdoblju od prethodnog mokrenja, a ne trenutno stanje glukoze u krvi. Preporuča se provjeriti prvi jutarnji urin na prisutnost glukoze i/ili ketona tijekom noći, kako biste stekli uvid u noćnu glikemiju.

Kada provoditi samokontrolu glukoze u krvi?
U pravilu je mjerenje glukoze potrebno provoditi u određenim vremenskim "tačkama":

  • prije obroka i/ili inzulina
  • 2 sata nakon započinjanja obroka
  • prije spavanja
  • između 3 i 4 sata ujutro

Učestalost, kao i eventualne izvanredne "tačke" mjerenja (kao npr. kod mokraće pozitivne na glukozu, hipoglikemije i hiperglikemije, treba dogovoriti s liječnikom.

Normalne vrijednosti glukoze u krvi:

  • 4,4 -6,4 mmol/L

Ciljne vrijednosti tokom liječenja dijabetesa:

  • prije obroka: 3,9 -7,2 mmol/L
  • poslije obroka: manje od 10 mmol/L


Zašto voditi dnevnik samokontrole?
Sve rezultate mjerenja, zajedno s izvanrednim događajima (poput tjelesnog vježbanja, prehlade, hipoglikemije i sl.) upisujte u dnevnik. Dnevnik je vrlo važno pomagalo jer zapisane informacije tu ostaju zauvijek, a njihovom analizom možete puno naučiti. Kaže se da se na vlasitim pogreškama najbolje uči. Vašem liječniku dijabetologu dnevnik daje odličan uvid u kretanje glikemije u Vašem svakodnevnom životu, pa je velika pomoć u prilagođavanju terapije.

Šta s dobivenim rezultatima?
Prije svega treba razmisliti zašto su rezultati baš takvi te provjeriti jesu li unutar ciljnih vrijednosti. Ako su izvan ciljnih vrijednosti, potrebno je reagirati. Dakle, isto kao što odjeću prilagođavamo vremenskim prilikama, tako se, ovisno o kretanju glukoze, prilagođava i prehrana, tjelesna aktivnost, odnosno terapija. O detaljima promjene terapije prema kretanju glukoze u krvi dogovorite se s Vašim liječnikom dijabetologom.

 

Contour TS

Kontroliranje šećera u krvi važno je za dijabetes. Bayer je kreirao Contour TS, rezultat 60 godina iskustva u dijabetesu.

ANKETA
VIDEO