Savjeti | Terapija pravilnom prehranom i tabletama

Dijabetes - Terapija pravilnom prehranom i tabletama


Osnovni izvor energije u našem organizmu je šećer (glukoza). Glukoza u stanice ulazi pomoću inzulina, pri čemu inzulin možemo zamisliti kao ključ koji otvara ''bravice''- receptore na stanicama. Dijabetes karakterizira nesposobnost organizma da nivo šećera (glukoze) održava u granicama normale. Razlikujemo dva osnovna tipa bolesti: Tip 1 i Tip 2. U dijabetesu Tip 2, kojoj pripada 90% oboljelih, inzulina u pravilu ima dovoljno, ali je njegovo djelovanje otežano. ''Bravice'' su ''pokvarene'' pa inzulin ne može otvarati stanice i omogućiti ulaz i razgradnju glukoze do energije i vode. Ovaj poremećaj se očituje nedostatkom energije jer su stanice ''gladne'' i nivo glukoze u krvi je povišen. U dijabetesu Tip 1 poremećeno je stvaranje inzulina u otočićima žlijezde gušterače pa ga u organizmu nedostaje. Radi toga su ulaz glukoze u stanice i njena razgradnja djelomice ili u potpunosti onemogućeni. I u ovom slućaju stanke su ''gladne'', opet nedostaje energije, a u krvi je nivo glukoze povišen.

Razlozi za regulisanje glukoze

Dva važna razloga za regulaciju vrijednosti glukoze u krvi su:

  • Osiguranje potrebnog izvora energije
  • Sprječavanje štetnog djelovanja povišenog nivoa glukoze.Dugotrajno povišen nivo glukoze uzrokuje ostećenja na stanicama, u prvom redu malih i velikih krvnih tila. Radi toga dolazi do oštećenja funkcije vitalnih organa. Najćešće su zahvaćeni oči, srce, bubrezi, mozak i krvne žile potkoljenica što vodi u invaliditet i/ili preranu smrt. Pridržavanjem određenih postupaka u liječenju (pravilna prehrana, tjelovježba, tablete, inzulin) moguće je glukozu održavati u normalnom nivou i tako izbjeći mogućnost daljnjih ostećenja organizma.

Samokontrola


Zašto je potrebno provoditi samokontrolu?
Da bismo znali da li je liječenje koje provodimo uspješno potrebno je pratiti vrijednosti glukoze u krvi - provoditi samokontrolu. Zamislite sljedeće: Vozite automobil zavojitom cestom i da biste sigurno stigli na odredište potrebno je stalno pratiti promet i brzinu prilagoditi uslovima. Ne možete voziti zavezanih očiju jer Vam je vid potreban za odluku o akcijama. U dijabetesu samokontrolom dobijate uvid u vrijednosti glukoze, odnosno regulaciju dijabetesa.

Kako provoditi samokontrolu?
Postoje dvije osnovne vrste kontrole glukoze koje možete provoditi sami:

  • Određivanjem glukoze i ketona u urinu. U urinu normalno nema glukoze, no ako je u krvi ima previše (iznad 10mmol/L), glukoza će se preliti u urin. Rezultat koji čitate ne predstavlja trenutnu vrijednost glukoze u krvi već je to odraz kretanja glukoze u periodu od prethodnog mokrenja. Pretraga urina predstavlja smjernicu za daljnju samokontrolu i kontrolu liječnika. Detaljno objašnjenje o samokontroli glukoze i ketona u urinu pročitajte u brošuri o samokontroli urina KetoDiastix test trakama firme BAYER.
  • Mjerenjem glukoze u kapilarnoj krvi. Postoji cijeli niz praktičnih instrumenata za određivanje koncentracije glukoze u kapilarnoj krvi. Pomoću njih dobivate uvid u trenutno stanje. Firma BAYER proizvođač je Contour TS i Elite glukometara, koja osigurava izvrsnu tačnost i usporedivost s laboratorijskim rezultatima. Dobivene vrijednosti glukoze u krvi izvrsna su smjernica Vama i Vašem liječniku (dijabetologu) za bolje podešavanje terapije.

Kada provoditi samokontrolu glukoze u krvi?

U pravilu je mjerenje glukoze potrebno provoditi u određenim ''tačkama''

  • prije obroka i/ili inzulina
  • 2 sata nakon započinjanja obroka
  • prije spavanja

Učestalost, kao i eventualne izvanredne ''tačke'' mjerenja (kao npr. kod mokraće pozitivne na glukozu, hipo-i hiperglikemije) treba dogovoriti s liječnikom.


Normalne vrijednosti glukoze u krvi: 3,5 -6,5 mmol/L

Ciljne vrijednosti kod liječenja dijabetesa:

  •  natašte: 4-7 mmol/L
  • 2 sata poslije obroka: manje od 9 mmol/L


Hiperglikemija iznad 9 mmol/L
Hipoglikemija ispod 4 mmol/L

Dnevnik samokontrole
Zašto voditi Dnevnik samokontrole?
Sve rezultate zajedno sa izvanrednim događajima upisujte u dnevnik. Dnevnik je vrlo važno oruđe jer zapisana informacija najviše pomaže, a na vlastitim greškama najbolje se uči. Vašem liječniku dijabetologu dnevnik daje najbolji uvid u kretanje glikemije u svakodnevnom životu pa je velika pomoć kod podešavanja terapije.


Šta sa dobivenim rezultatima?
Na dobivene rezultate glukoze u krvi i urinu potrebno je reagirati. Dakle, isto kao što mijenjamo način oblačenja ovisno o temperaturi zraka tako se ovisno o kretanju glukoze mijenja i terapija. O detaljima promjene terapije prema kretanju glukoze u krvi dogovorite se s Vašim liječnikom dijabetologom.

Ascencia ELITE

Instrument sa senzorskom tehnologijom, koja osigurava izvrsnu tačnost i usporedivost s laboratorijskim rezultatima.

ANKETA
VIDEO